Angst og depression

Angst

Hvad er angst?

Angst er et af livets grundvilkår. Evnen til at føle angst er en af psykens vigtigste forsvarsfunktioner mod sårbarhed. Angst er altså ikke i sig selv noget sygeligt. Men når angsten vækkes så let, at den tager for meget energi, og dens udtryk er for smertefulde for personen, må den betragtes som et symptom på en mere dybtgående konflikt. Angsten er en naturlig reaktion på oplevet fare. Angsten sikrer, at vi reagerer ubevidst og instinktivt og fx flygter eller forsvarer os når vi er i fare.

Nogle mennesker reagerer på begivenheder eller i situationer, der ikke almindeligvis udløser angst. Det vil sige at den naturlige reaktion er ude af proportion med den reelle fare. For den, der første gang rammes af angst og uro, er reaktionen ofte uforståelig og noget, man ønsker at se bort fra.

Angst og stress-relaterede tilstande kan komme til udtryk på mange måder. For nogle kommer angsten som intense reaktioner på bestemte tidspunkter/udløst af bestemte ting – og for andre er angsten til stede hele tiden.

Angst har både kropslige og psykiske symptomer. De kropslige symptomer kan være hjertebanken, svedige hænder, rysten, trykken for brystet og søvnproblemer. De psykiske symptomer kan være af forskellig karakter og sværhedsgrad. Det kan være en konstant bekymring, uro og anspændthed.

Angst kan have rod i gamle traumer, som reaktiveres i tilknytning til nutidens kriser.


Depression

Depression er en af de mest almindelige psykiske sygdomme. Hver femte eller hver sjette af os udvikler symptomer på depression på et tidspunkt i livet og man kan have det i forskellige grader. Flere kvinder end mænd får en depression.

Når man har en depression, er man trist og mangler sin sædvanlige energi. Man har negative tanker og har svært ved at huske og koncentrere sig. Man kan ikke nødvendigvis pege på en årsag. Depression kan også føre til, at man uafbrudt grubler og bekymrer sig, uden man finder en løsning eller kommer nogen vegne.

Tankerne kører i ring og gør den ramte mere og mere negativ, urolig, angst og stresset. Det er ikke tanker, som man ønsker at have, men de presser sig på, uden at man kan få dem væk.

I forbindelse med meget alvorlige depressioner kan der også opstå opfattelser, der er farvet af den depressive tankegang, og som ikke er rigtige. Når tankerne er helt fastlåste, kan der være tale om deciderede vrangforestillinger.

Tegn på en depression kan være at:

– Man føler sig trist og nedtrykt, uden at kunne pege på en årsag
– Man bebrejder sig selv og føler skyld over at have det, som man har det
– Man mangler selvtillid og livet virker meningsløst og uden betydning
– Man kan ikke koncentrere sig som sædvanligt
– Man isolerer sig og orker ikke socialt samvær
– Søvnkvaliteten er dårlig. Man vågner ofte om natten, eller tidligt om morgen – eller man sover for meget
– Man har enten for meget eller for lidt appetit
– Der kan komme selvmordstanker
– Fysiske smerter som hovedpine, spændinger og søvnløshed kan være de første tegn på en begyndende depression. Angst er ofte også et centralt symptom ved en depression og er tit forbundet med stress.