Skilsmisseproblematikker

Skilsmisseproblematikker

En skilsmisse er ofte en svær beslutning og en svær proces for både børn og voksne

Barnet

En skilsmisse er altid en skelsættende begivenhed i et barns liv, da den vender op og ned på den verden, barnet hidtil har kendt. Hvor godt barnet trives i skilsmissen, afhænger i høj grad af, hvor godt forældrene samarbejder. Børn, hvis forældre har konflikt, trives dårligere sammenlignet med andre børn, hvis forældre er gået fra hinanden.

Det kan have alvorlige konsekvenser for børn, hvis deres forældre ikke samarbejder og har konflikt.

Depression, angst, social isolation, aggressions- og adfærdsproblemer og dårlige skolepræstationer er nogle af de konsekvenser, konflikter mellem forældrene, over længere tid, kan have for børn. For nogle børn fører forældrenes stridigheder til desperate handlinger.

Børnene i disse sager hører til de allermest udsatte børn i Danmark. Ud over forældrenes konflikt, belastes børnene af myndighedernes håndtering af konflikten, idet de bliver kastebolde mellem myndighedsinstanser og fagpersoner. Det betyder, at det system, der skulle agere som velfærdsstatens sikkerhedsnet under børnene, i stedet fastholder dem i et liv med stridende forældre, omsorgssvigt og uafklarede spørgsmål – nogle gange i årevis og til stor skade for børnenes udvikling og trivsel.

Et barn har ikke samme træning som voksne i at vise og håndtere følelser i krisesituationer, som en skilsmisse vil være. Det er barnet endnu i gang med at lære. Som forælder kan du give barnet værktøjer til at håndtere og overvinde kriser resten af livet, hvis du hjælper det godt igennem skilsmissen.

Hvordan et barn reagerer i en skilsmisse, afhænger blandt andet af barnets:

– Alder
– Modenhed
– Temperament
– Omstændighederne omkring skilsmissen

Hvis du oplever at dit barn:

– Bekymrer sig meget – eller hele tiden?
– Ofte har ondt i maven?
– Er nedtryk og trist?
– Har forskellige tvangshandlinger?
– Prøver at undgå at komme i skole?
– Overreagerer på små negative oplevelser?
– Sover i forældrenes senge?
– Ikke tør være alene hjemme?

De voksne

Sorg er en psykisk reaktion knyttet til det at miste noget. Når I går fra hinanden, vil du typisk opleve at have mistet på flere planer. Det kan være mange slags tab, og nye tab kan blive ved med at dukke op, selv når bruddet kommer på afstand.

Måske overvælder følelsen af tab dig pludselig den første jul eller i de uger af sommerferien, hvor dit barn holder ferie med sin anden forælder. Som tiden går, kan sorgen over at have mistet den oprindelige familie, I var, pludselig dukke op igen. Mange oplever dette ved større begivenheder som for eksempel barnets konfirmation. Oplevelsen af tab er individuelle og kan være uforudsigelige for både dig selv og for dine omgivelser. Forældre, der oplever en skilsmisse, giver dog ofte udtryk for, at de føler:

– Tab af den familie, I var
– Tab af partner og identiteten som par
– Tab af tid med barnet
– Tab af drømme og planer for fremtiden

De tab, du oplever i forbindelse med skilsmissen, kan også aktivere tab fra tidligere i dit liv, og der kan dukke tanker og spørgsmål op om ansvar, skyld og livets mening.

Sorgen kan desuden blive forstærket af de mange andre faktorer, der følger efter skilsmissen. Du mister måske kontakten til den familie og de venner, du har lært at kende igennem din tidligere partner, eller din økonomi og levestandard kan blive forringet. Du får måske en følelse af ensomhed eller en krisereaktion. En skilsmisse tager tid – undgå at havne i en usund sorgproces.

At skabe en ny tilværelse som enlig forælder kan virke uoverskueligt i starten, og du kan lang tid efter bruddet opleve, at dit humør og dine følelser svinger. Det ene øjeblik kan du være tynget af sorg, for det næste øjeblik at være fordybet i en god samtale med en kollega og tænke, at lige nu går det meget godt.

De følelsesmæssige skift er en del af et naturligt sorgforløb, og det er i princippet et godt tegn, at du både kan være optaget af, det du sørger over, men også er i stand til at flytte opmærksomheden til nuet og fremtiden. Nogle kan have behov for at blive sygemeldt fra arbejde eller studie i en periode, hvis det bliver for vanskeligt at rumme oveni den sorgproces, du er midt i. Tal med din læge, hvis du for eksempel er meget

vred, ked af det, bitter eller såret. Der hvor sorgen kan blive usund, er, hvis du over lang tid forbliver fastlåst i forhold til skilsmissen, eller hvis du bliver ved med at føle dig som et offer ude af stand til at handle.